Nije ni sišao s Himalaje Den Eror je već krenuo u novu avanturu: ‘Idem na najviši vrh Sjeverne Amerike, a do kraja godine još Oceaniju i Antarktiku!‘

den_eror_zadar_planinar_climber_mount_everest_k2_mont_blanc_beer_craft_paragliding_velebit_Chimborazo_Cotopaxi_aconcagua
Den Eror

Den Eror

Join my mountaineering CHALLENGE: The Seven Summits

Nije ni sišao s Himalaje Den Eror je već krenuo u novu avanturu: ‘Idem na najviši vrh Sjeverne Amerike, a do kraja godine još Oceaniju i Antarktiku!‘

Nisu prošla ni dva tjedna od kada se Zadranin Den Eror (35) uspeo na krov svijeta Mount Everest kao najmlađi Hrvat u povijesti, a već se upustio u novu alpinističku avanturu, osvajanje najviše točke Sjeverne Amerike, vrha Mount McKinley u Nacionalnom parku Denali na jugu Aljaske.

– Avion za Aljasku polijeće za tri dana. Plan je u roku tri tjedna ispenjati Denali ili Mount McKinley (6194 metara), no ako nas posluži dobro vrijeme mogli bi ga ”riješiti” za deset dana. Želim iskoristiti klimatizaciju, odnosno stanje organizma nakon Himalaje. Tamo sam bio na više od 7000 metara bez kisika i organizam se prilagodio rjeđem zraku. Takvo stanje organizam zadržava 20 do 30 dana, a za penjanje na Denali kisik nije potreban – kaže Den kojeg smo zatekli u Zagrebu gdje kompletira opremu za ekspediciju na koju kreće s grupom penjača okupljenu oko agencije K3 Mountain Heart iz Hrvatske.

– Idem u grupi od osam ili devet penjača. S nama je trebao biti i Stipe Božić, ali je odustao zbog ozlijede. Ako sve bude išlo prema planu tamo negdje oko 24. lipnja bit ćemo na vrhu – siguran je Den.

Cilj mu je do kraja godine ispenjati najviše vrhove svih sedam kontinenata. Nakon Everesta, najvišeg vrha Azije, ostala su mu još najviši vrhovi na tri kontinenta: Denali u Sjevernoj Americi, Punchak Jaya ili piramida Karstenza (4884 metara) najviši vrh Australije i Oceanije na zapadu otoka Nova Gvineje te vrh Vinson (4892 metara) na Antarktici.

– Najviši vrh Oceanije nije toliko zahtijevan i može se ispenjati kroz sedam dana. On mi je u planu negdje u desetom mjesecu, a u prosincu planiram ići na Antarktiku. Tada je jedino moguće. Trošak odlaska i je oko 50 tisuća eura pa još uvijek tražim sponzore koji me žele podržati – kaže Den Eror ne krijući da želi biti prvi i najmlađi Hrvat kojem je pošlo za rukom osvajanje tzv. Seven Summits, sedam najviših vrhova svjetskih kontinenata. Zašto ne.

Sretno!

Izvorni članak na linku.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email